2011-07-11 17:47:21• hírek • Kocsis Zoltán

Nőni fog a termőföld ára

Energiafűz
Energiafűz

A következő években jelentős mértékben nőni fog a termőföld ára Romániában, így Szatmár megyében is - adott hangot meggyőződésének Valeriu Tabara agrárminiszter a Szatmárnémetiben tartott beszéde során.

A politikus kijelentette, hogy Romániának kell tartania sem a nemzetközi szinten egyre többet emlegetett közelgő táplálékválságtól, sem pedig attól, hogy a mezőgazdasági terméknek nem lesz piaca. Az agrártermékeket ugyanis három célból is fel lehet használni: élelmiszer, állati táp valamint alternatív energiaforrások céljából. A tárcsavezető szerint főleg utóbbi téren robbanásszerű keresletnövekedés várható a következő években, így jó üzlet lehet az energiafűz, energianyár vagy energianád vagy a repce termesztése. A tárcavezető szerint a jövőben jól jövedelmeznek majd a cukorgyárak- és olajgyárak, utóbbi területén a politikus szerint világgazdasági hiány van kialakulóban.

A gond csak az, hogy, amint azt a Szatmár.ro megtudta, Szatmár megyében csak nagyon kevesen foglalkoznak ilyen növények termesztésével. Ennek oka pedig elsősorban a biztos felvásárló hiánya. Biztos felvásárló pedig nem nagyon jelentkezik, nagy mennyiségű termék hiányában. Az ördögi kört csak pénzzel, sok pénzzel lehetne megtörni, az pedig jelenleg kevés van az agrárpiacon. Remekül jellemzi a Szatmár megyei viszonyokat, mondta a neve elhallgatását kérő szakember, hogy már az egykori nagykárolyi cukorgyár is Nagybányára költözött. Igaz, mondta, úgy hírlik, hogy a megye második legnagyobb városában egy német cég bioüzemanyag előállító telepet készül létrehozni....

Tabara miniszter ígéretet tett, egy olyan törvénytervezet kidolgozásáról, mely elrendelné, hogy az agrárjövedelmek teljes mértékben a falusi önkormányzatoknál maradhassanak. „Mindezt azonban nehéz kivitelezni, annak tükrében, hogy húsz évvel a forradalom után is komoly hiányosságok és pontatlanságok uralkodnak a kataszteri hivatalokban", ismerte el a politikus és ezen a véleményen van a szatmári szakember is.

„A romániai mezőgazdaság struktúrájának teljesen át kell szerveződnie és ez csak egy önszervezés lehet, másként nem működhet a dolog. A fiatalokat be kell vonni a mezőgazdaságba, ám azok egyelőre szaladnak el ettől a területtől", mondta szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: